Çocukların anne babalarının boşanmalarını kabul edecekleri ideal bir yaş yoktur. Yaşı kaç olursa olsun çocuklar için boşanma olayı yaşamlarını ciddi biçimde etkileyecek bir olgudur. Hangi yaşta olursa olsun çocuklar boşanma olayından önemli bir yara alırlar. Boşanma olaylarında anne babaların çocukları ile aralarında kurdukları ilişki ve iletişim tarzı çocukların olaydan etkilenme düzeyini de etkiler.
Boşanma üzerinde etkili olan durumlar:
Anne baba arasındaki iletişimin niteliği
Boşanmaya kadar geçen sürenin uzunluğu
Anne babanın tutarlılığı
Anne babalar farklı nedenlerden dolayı evliliklerini yürütemeyerek ayrılmaya karar verebilirler. Uzun veya kısa bir evlilik yıllarından sonra bu kararı almak her iki taraf için de kolay olmaz. Hem anne hem de baba için de en zoru boşanma sonrası yeni bir hayat düzenine adapte olabilmektir. Bu bir yetişkin için kolay değilken, elbette küçük bir çocuk için daha acı olacak ve bu ayrılıktan en çok zarar gören çocuklar olacaktır.
Boşanmış bir ailenin çocuğu olarak yaşamak çocuğa çok büyük zararlara vermez. Çocuklara yıpratıcı düzeyde zarar veren durum, anne babaların evlilikleri sonrası birbirlerine yaklaşım biçimleri ve sergiledikleri davranışlardır. Bu sebeple anne babaların boşanma işlemi öncesi, aile içi durumu sakin tutabilmeleri önemlidir. Yüz göz olmuş ve içine şiddet karışmış ilişkilerde çocukların zarar görme oranları da artar. Bu dönemde anne babanın aldığı karar hakkında çocukları bilgilendirmesi gerçekleri çocuklarla açıklıkla konuşması önemlidir.
Bir çocuk için anne babası her şeydir. Aile içi huzur ve güven ortamının kaybolacağı endişesi çocuğu ciddi bunalımlara sürükleyebilir. Çocuğun aradığı şey içinde huzurlu ve güvenli yaşayabileceği sağlıklı bir ortamdır. Boşanma olayında anne babaların çocuklarıyla açık iletişim kurabilmeleri çocuğun korkularının ve endişelerinin dinlenilmesi çocukların süreçten etkilenmelerini azaltabilir. Önemli olan yaşamın devam ettiği gerçeğini çocuğun kabul edebilmesidir.
Boşanma kararlarını çocuğa anlatırken anne babalara öneriler: