Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB, çocukluk çağının en önemli psikiyatrik sorunlarının başında gelir. DEHB bireyi aileyi, okulu ve toplumu ilgilendiren farklı yönleriyle önemli bir eğitim ve öğretim sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. DEHB bireyde dikkat fonksiyonlarının uzun süreli, devamlılık gösteren biçimde ve yoğun olarak bozulması durumudur.
DEHB, Amerikan Psikiyatri Birliği (2000) tarafından belirlenmiş kriterler doğrultusunda değerlendirilerek tanı koyulan bir sorun durumudur. Bu sorun üç farklı biçimde gözlenmekte aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
DEHB Belirtiler Listesi
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Dürtüsellik
Detaylara dikkat edememe veya okulda veya diğer aktivitelerde dikkatsizlik hatası yapma eğilimi
Yapılacak işlerde veya oyun aktivitelerinde dikkati sürdürmede zorluk
Bariz dinleme sorunları
Yönergeleri takip etmekte zorluk
Organizasyon sorunları
Zihinsel gayret gerektiren işlerden kaçınma veya bunları sevmeme
Oyuncak, defter veya ödev gibi şeyleri kaybetme eğilimi
Kolay dikkati dağılabilir olma
Günlük aktivitelerde unutkanlık
Yerinde duramama ve kıpırdanma
Oturduğu yerde kalmakta güçlük
Aşırı koşma veya tırmanma
Sessizce oynamakta güçlük
Sürekli hareket halinde olma
Aşırı konuşma
Sorunun tamamını duymadan cevap pat diye söyleme
Sırasını beklemede güçlük
Laf kesme veya izinsiz bir yere girme ile ilgili sorunlar
Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verme
Sıra beklemekte zorluk çekme
Başkalarının işine karışma ya da konuşmalarını bölme
DEHB belirtileri, yedi yaşından önce başlar. Bu çocuklar bebeklikten itibaren akranlarından farklı özellikler göstermektedirler. Özellikle az uyuma fazla hareket etme, yeme sorunları gibi durumlar bebeklikten itibaren göze çarpar. Dört -beş yaşında belirtiler daha yoğunlaşmaya başlar. Okul döneminin başlamasıyla dikkat eksikliğine bağlı öğrenme sorunları okul başarısızlığını beraberinde getirir ve bu çocuklar arkadaşları ile uyumda da sorunlar yaşamaya başlar. Ergenlik dönemine uyum sorunları ve başarısızlıklarla giren DEHB’li bir çocuğun sıkıntıları ve sorunları artmaya devam eder. Aşırı hareketlilikte azalma görülürken aileye karşı tutumda agresiflik tepkisellik vb. davranışlar gözlenir.
DEHB Tedavisi:
DEHB önemli bir davranış bozukluğudur ve tedavisi yapılmazsa bireyin yaşamının her yönünü olumsuz biçimde etkilemeye devam eder. Çocukluk döneminde tedavi edilmeyen DEHB sorunu erişkinlikte kalitesiz bir yaşam, iş sorunları ve psikiyatrik sorunlara neden olmaktadır. Tüm uyum ve davranış bozukluklarında olduğu gibi DEHB tedavisi için de altın dönem okulöncesi yıllardır.(4-7 yaş) DEHB tedavisi bir noktada başlanılıp bitecek bir sorun değildir. Birey büyüdükçe sorun farklı şekiller alacaktır.Bu doğrultuda DEHB yaşayan bir çocuğun tedavi süreci uzun yıllar sürer. Tedavide aile-okul-yuva-doktor işbirliğinin sağlanması , bilinçli ebeveyn eğitimi, ilaç tedavisi ve psikopedagojik yaklaşımların birlikte sürmesi çok önemlidir.
DEHB yaşayan çocukların bir bölümünün anne babaları ilaç tedaisine karşı tepkisel davranmaktadır. Oysa destekleyici ilaç tedavisi DEHB'li çocukların tedavi sürecini ve beceri öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır. Destekleyici ilaç tedavisi DEHB'li çocukları kontrol etmek için kullanılmaz . DEHB sürecinde destekleyici ilaç tedavisi bu çocukların kontrolsüz enerjilerini denetim altına almaya odaklanma ve dikkat devamlılığını sağlamaya yöneliktir