Çocukları için her şeyi yapan ve onlardan hiçbir talepte bulunmayan anne babalar çocuklarının öğrenme ve yapabilme gücüne güvenmediklerini ortaya koyarlar. Çocuklarına sorumluluk vermeyen anne babalar onların yaşamı yaşamasına ve tecrübeler edinmesine izin vermezler . Sonuçta çocuklar bazı tecrübelerden yoksun kalır. Belki her şeyi biz yaptığımızda işlerimiz kolaylaşır, ama çocuklardan esirgenen her tecrübe onların gelecek yıllarına yapılan en büyük kötülükler olurlar. Gelişim sürecinde çocuklarda sorumluluk duygusu hariç diğer bütün beceriler yaşamın çocukluk dönemi dışında geliştirilebilir. Fakat sorumluluk duygusu gelişimi için kritik yıllar 2-10 yaş dönemidir. Bu yaşlar arası sorumluluk duygusu desteklenmemiş bir çocuk 11 yaşla birlikte ergenlik dönemi sürecine girdiğinde yaşamının sorumluluklarını almamasının sonuçlarını yaşamaya başlar. Bu ilk zamanlar ödev yapmama olarak yalnız akademik başarıyı etkilerken yaşlar ilerledikçe gideceği yeri anne abasına bildirme sorumluluğunu yerine getirmeme, evin anahtarını başka yerlerde unutma, çok önemli bir sınava zamanında yetişememe gibi yaşamın farklı anlarını da etkilemeye başlar.
Çocuklara yaşamın ilk yıllarından özellikle 3 yaşından itibaren anne babanın verdiği sorumluluklar şu önemli mesajı içerir.” Sen yapabilirsin senin kendi başına bir şeyleri başarabileceğine inanıyorum.”
Çocuklarda Sorumluluk Duygusunun Gelişiminde 10 Etkili Yol:
“Ahmet sen de ailemizin üyelerinden birisin ve artık büyüyorsun ve ailemizde bazı işleri yapabilecek yaştasın. Bizim senin yardımına ihtiyacımız var.
“İstersen hangi işleri yapabileceğini veya ailemize hangi işlerde yardımcı olabileceğini biraz düşün ve birlikte bunları konuşalım.” gibi bir cümle ile başlayabilirsiniz.
10. Çocuklarınıza yalnız kendilerine değil yaşadıkları dünyaya çevreye , diğer insanlara karşı da sorumlulukları olduğunu öğretin.