Kendini Yetersiz ve Başarısız Hisseden Çocuklara Yaklaşım
Çocuğunuzu dinleyin ve dinlediklerinizi ona yansıtın. Çocuğunuzun yaşadığı durumu anlamasına yardımcı olun.
Çocuğunuzun olumsuz iç konuşmalar yerine daha olumlu iç konuşmalar yapmasını sağlayın.
Sürekli ben beceriksizin biriyim diye sızlanan çocuğunuza böyle demek yerine “Bu durumda istemediğim bir sonuç yaşadım ve bazı hatalarım oldu “ diye söyleyebileceğini belirtin.
“Hep böyle oluyor hiçbir şeyi başaramıyorum” diyen bir çocuğa “ Gerçekten her zaman bu sonucu mu yaşıyorsun ben senin …… yı yaşadığını hatırlıyorum. O zaman istersen “bu olayda bu durumda böyle bir sonuç yaşadım” diyebilirsin.
Çocuğunuzun düşüncelerini olumlu yöne çevirmek konusunda ona yardımcı olun. Çocuğunuzun geçmişte yaşadığı güven dolu anları hatırlamasına fırsat veren sorular sorun.Çocuğunuzun aşağıdaki soru üzerine düşünmesini isteyin “Şimdiye kadar kendini en güçlü en başarılı hissettiğin an ne zamandı? “O an neler yaşamıştın? Neler yaptığında böyle bir duruma ulaşmıştın? O anla ilgili neler hatırlıyorsun? Nasıl bir duruş içindeydin? Bu sorular çocuğunuzun güvensizlik içeren duygularının değişmesine neden olan ipuçları içermektedir ve çocuğunuzun düşünme biçimini etkileyecektir.
Çocuğunuz yaşadığı durumdan kurtulmakta zorlanıyorsa ona geçmişte başınızdan geçen benzeri bir durumu örnek vererek kendi düşünme ve olaya yaklaşım biçiminiz konusunda ona rehberlik edebilirsiniz.Çocuğunuzla birlikte konuşmalarınız esnasında onu kendi olumlu özellikleri hakkında düşünmeye yönlendirmek te beceriksizlik duygusundan kurtulabilmede yardımcı olabilir.