Çocuklarınıza sebat etmek demek ne demektir bunu açıklayın: “ Bir spor kursuna başlayan oğlunuz birkaç hafta kursa gittikten sonra , herhangi bir neden olmaksızın kursa gitmek istemediğini sabahları kalkmanın ona çok zor geldiğini söyleyebilir. Böylesi bir durumda oğlu ile konuşan bir baba ona sebat etmenin asla vazgeçmemek sonuna kadar devam ederek başarmak olduğunu anlatabilir.
Çocuğunuza asla vazgeçmemek ne demektir bunu yaşamınızdan örneklerle anlatın. Vazgeçmeyerek sonuna kadar devam ettiğiniz bir sorumluluğun ya da işin sonunda yaşadığınız hazzı onunla paylaşın.
Çocuğunuza sebat edebilme dilini öğretin. “ Okulda fen bilgisi dersinde hazırladığı bir proje esnasında zorlanan kızınız sızlanmaya oflayıp puflamaya başladığında onunla yaşadığı duygular hakkında konuşabilir ona sebat etme diline özgü bazı cümleler öğretebilirsiniz. “Ben başarabilirim “ “Sonuna kadar deneyeceğim” “En iyisini çıkaracağımın”, “yarıda bırakmak yok” vb cümleler sebat eden bir zihin ve yüreğin temel sloganlarıdır. Bu cümleler çocuğunuza sebat edebilme gücü verirken aynı zamanda onun kendi kendine sağlıklı bir özgüven ve yapabilme gücü oluşturmasına da yardımcı olacak onun kendini daha güçlü ve kararlı hissetmesini sağlayacaktır.
Yaşamınızda katıldığınız etkinliklerde sorumluluklarınızı yerine getirme konusunda çocuklarınıza doğru modeller olun. Eğer bir yetişkin olarak başladığınız hobi veya spor kurslarını yarıda bırakıyorsanız, başladığınız kitapları ya da el becerisi çalışmalarını tamamlamadan yarıda bırakıp evinizde bir köşeye atıyorsanız , çocuğunuza sebat etmeyi öğretebilme şansınız çok zayıftır. Bu sebeple bir anne baba olarak sebat etme konusunda çocuğunuza doğru modeller ve davranışlar sergileyin sebat ederek başardığınız çalışmaları ve sonuçlarını çocuklarınızla karşılıklı konuşun ve emeğinizi sebat etme gücünüzü nasıl kullandığınızı çocuklarınızın görmesine fırsat verin.
“Asla vazgeçememek” bir aile kuralı haline getirin.Çocuklarınızla yaptığınız aile toplantılarında bir aile kuralı olarak “asla vazgeçmemeyi “ belirleyin. Aile paylaşımlarınız esnasında çocuklarınızın asla vazgeçmeyerek tamamladığı işleri ve etkinlikleri diğer aile üyeleri ile paylaşmalarını isteyin ve onları takdir edin. Çocuklarınızın asla vazgeçmemeyi anlatan bir slogan belirlemelerini ve bir poster hazırlamalarını isteyebilirsiniz.
Aileniz içinde bir “sebat et başar” ödül aracı belirleyin. Örneğin bu bir obje, ağaç parçası, bir eşya olabilir. Aile üyelerinden biri sebat ederek bir işi başardığında o aile üyesinin yatağının başına bu sebat et başar aracını asın. Örneğin , eski bir radyoyu tamir etmeyi başaran ailenin babasının yatağının başına minik bir bayrak takılabilir ya da bir web sitesi hazırlama yarışmasına katılmak için gnler boyu hazırlanan ailenin ortanca kızı projesini tamamlayarak teslim ettiğinde aynı minik bayrak onun yatağının başucuna asılabilir. Sebat et başar ödül aracı bireylerin kendilerini huzurlu ve rahatlamış hissetmelerine yardımcı olurken onların kendileri ile gurur duymalarını sağlayacaktır. Özellikle 5-13 yaş dönemi arası çocuklar için bu ödüle sahip olmak çok şey ifade eder ve en başta bu ödülü almak için emek veren sebat eden çocuklar bir süre sonra bunu bir alışkanlığa dönüştürebilir. Aile içinde 6 ay süre ile 5 ten fazla sebat etme ödülüne sahip olan bireyler anne baba tarafından farklı şekillerde ödüllendirilebilir.
Çocuğunuzla içinde sebat ve sabrın işlendiği sinema filmleri izleyin ve birlikte film hakkında sohbet edin.