Bellek diğer adıyla hafıza bir çocuğun okul başarısı için olmazsa olmaz derecede hayati önem taşıyan sistemlerden biridir. Bellek (hafıza) sistemleri yeterince iyi çalışamayan bir çocuğun okul yaşamında öğrendiklerini gösterebilmesi ülkemiz eğitim sisteminde neredeyse imkansızdır. Ülkemiz eğitim sistemi içinde sistem çocuklardan birbirleriyle bağlantısız alanlara ve konulara ait kavram ve yüzlerce bilgi yığınını zihinlerine depolayıp tekrar tekrar hatırlamaları ve kullanmalarını beklemektedir.
Çocuğunuzun ilköğretim yıllarında hafızasının güçlenmesine yardımcı olacak öneriler;
Çocuğa verilen talimatlarda ardı ardına yoğun talimatlar yerine 1 veya 2 adımlık talimatlar verin. Çocuk bir talimatı gerçekleştirdikten sonra bir diğerini verin.Çocuğa verilen talimat ve yönergeyi çocuğun anlayıp anlamadığını kontrol etmek için istediğiniz şeyi çocuğun tekrarlamasını söyleyin.
En basitten daha zorla doğru ilerleyen özetleme çalışmalarını birebir modelleme ile sık sık çocukla çalışın. Örneğin bir anne 8 yaşındaki oğlunun kısa süreli belleğini geliştirmek için bir öykü kitabını paragraflar halinde birlikte okuyabilir. Her paragrafta anne paragrafı önce kendisi kısaca özetler sonra oğlundan bir sonraki paragrafı kısaca özetlemesini isteyebilir.
Bellek sorunları yaşayan çocuklarla çalışmaları ve öğrenme esnasında sık sık özetleme etkinlikleri yaptırın. Bu özetleme çalışmalarına çocuğunuza okuduğunuz öyküleri özetlettirerek başlayabilirsiniz.
Çocuğun öğrenmek zorunda olduğu konuları zihninde bir öykü gibi düşünerek birbirine bağlamasını önerin. Örneğin sindirim sistemini çalışan bir çocuğun bir elmanın insan vücudundaki yolculuğunu bir öyküye dönüştürerek geçtiği aşamalarda organlarla konuşarak ilerlemesini anlatan kısa öykü oluşturmasını önerebilirsiniz.
Çocuğunuzun öğrendiğini düşündüğü konuyu bir kez de size anlatmasını ve size konuyla ilgili bir soru sormasını isteyin.
Çocuğunuzu uzun süreli yaptığı bir masa başı öğrenme ve ders çalışma etkinliği sonrası uyumaya teşvike din. Uykunun öğrenmenin sağlamlaşması üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır.
Çocuğunuzla düşünme oyunları oynayın. 5 yaşından itibaren dama, satranç, eşini bul,sudoku,gibi oyunları oynayın.
Çocuğunuzun ceviz, balık gibi yoğun omega 3 içeren besinlerle beslenmesini sağlayın…
Bir anne baba olarak çocuğunuzun zihin sistemleri için yapabileceklerinizi öğrenmek ve daha fazla bilgiye “BENİM AKILLI YAVRUM…” kitabımızdan ulaşabilirsiniz…