Online Danışmanlık

Online Danışmanlık

Online Danışmanlık

Online terapi nedir? Nasıl çalışır? Yüz yüze terapi kadar etkili olabilir
mi?

İnternet artık hayatımızın merkezinde. Peki ya online terapiler gerçekten etkili olabilir mi? Bundan iki sene önce pandemiyle birlikte insanlar evlerine kapandı. Bu psikoloji camiasında da bir deprem oluşturdu. Peki devam eden terapiler, verilen emekler, bırakılamayacak durumda olan hasta ve danışanlar ne olacaktı? Kurullar kuruldu, acil durum toplantıları yapıldı ve online dersler gibi online terapilerin de daha fazla uygulanmasına karar kılındı. Bir süre sonra bir şeyler fark edildi. Online terapiler kurallarına uygun bir şekilde uygulandığında verimli olmasının yanı sıra birçok farklı ihtiyacı da karşıladı.

Peki online terapi uygulamanın avantajları nelerdir?

Yoğun çalışma saatleriyle meşgul olan insanlar için akşam saatlerinde oluşturulmakta güçlük yaşanan seanslar, online terapi hizmetinde daha kolay oluşturuluyordu. Üstelik yolculuk süresi kısaldığı için zamandan da tasarruf ediliyordu. Yurt dışından birçok insanın kendi kültürünü bilen Türk terapistlere ihtiyaç duyduğu, fakat bunun mesafe sebebiyle gerçekleştirilemediği, online terapilerle ise bu ihtiyacın karşılandığı da görüldü.

Yurt içi için de aynı şey geçerliydi. Hamile olan, yeni anne olan, evden çıkabilecek imkânı olmayan ve bulunduğu ilde etkin bir terapist bulmakta zorlanan insanlar için de bir imkân kapısı açıldı.

Kişiler sorunlarını ifade etme gayreti içerisindeyken, bekleme odalarında kimliğinin deşifre olmasını da istemiyordu.

Peki online terapiler herkes için uygun mu?

Online seanslar birçok danışan için etkili sonuç gösterirken dezavantajları da mevcuttur. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu yöntem çocuklar için çocuk merkezli terapilerde uygulanabilir değildir. Çocuk oyun yoluyla kendini açar ve yine oyun yoluyla ifade eder, bu sebeple bu yöntem çocuklar için uygulanamaz, fakat aileye ebeveyn danışmanlığı verilebilir.

 Ruh sağlığı alanında meslek yasasının yürürlüğe girmemesi ve internet ortamında filtresiz hizmet sebebiyle online psikolojik danışmanlık, psikolog ya da psikolojik danışman olmayan kişiler tarafından da verilebilir ve etik ilkeler göz ardı edilebilir. Bu sebeple terapi yapan kişinin mesleki yeterliliğinden emin olunmalıdır.

Online terapi sırasında görüntünün donması, sesin ulaşmaması aramanın düşmesi gibi teknolojik sorunlar görüşmenin akışını bozabilir. Bu sebeple online terapilerde dikkat edilmesi gerekilen en önemli şeylerden biri de kaliteli internet bağlantısı ve ses kalitesidir.

Aynı zamanda kimsenin bölmeyeceği ve mahremiyetin muhafaza edileceği bir alan ve saat dilimi bulmak da diğer önemli bir husustur.

İlhan Bozkurt (2013) tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre uzaktan psikolojik yardım uygulamaları, bazı hastalıkların tedavisi için uygun görülmekte iken bazı hastalıkların tedavisinde uygun görülmemektedir. Maliyetinin düşük oluşu, esnek çalışma saatleri, kişilerin sorunlarını anonim kalarak ifade etme isteği gibi nedenlerle tercih edilmektedir. Ancak uygulama standartlarının ve etik kurallarının belirlenmesi gerekmektedir.

İşte tüm bu bileşenleriyle online terapi; artık alanında etkin terapistlerle, terapi için uygun danışanlarla devamlılığını sürdürebilir, kanıta dayalı, bilimsel bir yöntemdir.

Bozkurt, İlhan. (2013). The new trend in psychological support practices: Online therapies<p>Psikolojik yardım uygulamalarında yeni trend: Online terapiler. Journal of Human Sciences, 10(2), 130–146. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2628