Cihan Buğdaycı
Cihan Buğdaycı

Kurumsal Marka Direktörü

1996 yılında Erzurum’da doğdum ve çocukluğumu küçük bir köyde geçirdim. Çocukluğumdan beri okuyan, araştıran ve topluma faydalı olan insanlara büyük ilgi duydum. Köyümüzde okul olmadığı için her gün 3 kilometre yürüyerek diğer köyde yer alan okula gidip geliyordum. Zor bir çocukluk geçirdiğim için en büyük hayalim, günün birinde imkân sahibi olmayan öğrencilere imkân sağlamaktı. Bu hayalimi gerçekleştirmek için liseyi okumak üzere İstanbul’a geldim.

15 yaşında ilk denemelerimi yazmaya başladım. Edebiyata olan ilgimden dolayı sürekli kitap okumaya ve 16 yaşında ulusal dergilerde yazmaya başladım. Lise yıllarında katıldığım ilk deneme yarışmasında, yazdığım deneme 750 eser arasından birinci seçildi. Okumaya ve yazmaya olan ilgimi fark edince bireysel ve toplumsal sorunlara çözümler sunmak için üniversitede psikoloji ve sosyoloji bölümlerini tercih etmeye karar verdim. Amacım psikoloji ve sosyolojiden destek alarak bireysel ve toplumsal sorunlara çözüm sunacak kitaplar yazmaktı. Topluma fayda sağlamak için her gün kendimi daha da geliştirmeye çalışıyordum.

2015 yılında, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü kazandım. Üniversite birinci sınıftayken Kitaplaşan İnsanlar’ı kurdum. Amacım köy okullarında kütüphaneler kurmak, köydeki öğrencilere burs imkânı sağlamak ve üniversitelerde akademik çalışmalar yapmaktı. Kitaplaşan İnsanlar ile 7 ülke ve 57 ilde faaliyet gösterdik. 12 bin kişi Kitaplaşan İnsanlar’a dâhil oldu. Her yıl binlerce öğrencinin eğitim ihtiyaçları karşılandı, köylerde kütüphaneler kuruldu ve üniversitelerde akademik çalışmalar yapıldı.

2016 yılında, Big Passions’ı kurdum. Big Passions, Lise ve üniversite öğrencilerinin hayallerini anlattıkları bir konuşma sahnesiydi. Bilim, İnsan ve Gelecek adına konuşmaların yapıldığı ve ilham verici fikirlerin paylaşıldığı bu sahnede yüzlerce genç, hayallerine destek buldu.

2017 yılında, engelli çocukların hayatına ışık olmak için ilk romanım olan Varlığımın Kabul Edildiği Gün kitabını yazdım. On binlerce insan tarafından okunan bu kitap ile engelli insanlara dair büyük bir farkındalık oluştu. Gençlere liderlik ederken 2017 yılında Sem Dil Okulları tarafından ‘En Yenilikçi İnsan’ ödülünü aldım.

2018 yılında, liseli öğrencilere girişimcilik, inovasyon ve liderlik eğitimleri vermek amacıyla Hayali Olan Liseli’yi kurdum. Hayalim, liseli öğrencileri hayata hazırlamaktı. Aynı yıl yetiştirmiş olduğumuz gençlerle birlikte Köydeki Üniversite projesini başlattık.  Çocukluğum köyde büyük zorluklar içinde geçtiğinden dolayı köydeki çocukların hayatını kolaylaştırmak istiyordum. Köydeki Üniversite projesi; köydeki çocukların kodlama eğitimleri aldıkları, anne-babaların çocuk gelişimi hakkında bilgilendirildikleri ve köy okullarının ihtiyaçlarının karşılandığı bir projeydi.

2018 yılında, girişimlerim sayesinde Gençlik Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘Yılın Genç Girişimcisi’ ödülünü aldım. Yaptığım okumalar neticesinde; eğitimde en önemli olan alanın okul öncesi eğitimi olduğunu fark ederek İstanbul Esenyurt Üniversitesi psikoloji bölümüne yatay geçiş yaptım. Amacım çocuk psikolojisi alanında araştırmalar yaparak çocuk gelişiminin nasıl olması gerektiğini herkese anlatmaktı. Okul öncesi eğitimini her anne ve babaya ulaştırmak için Momlala mobil uygulamasını yapmaya karar verdim. Bu uygulamayı kurarken amacım ‘Kişiselleştirilmiş Ebeveyn Asistanı’ geliştirmekti. Momlala projesi ile Hamdi Ulukaya Girişimine başvurdum ve 7489 proje arasından en başarılı ilk 24 proje arasına seçilerek Amerika’da girişimcilik eğitimi almaya hak kazandım.

2019 yılında, üniversite üçüncü sınıf öğrencisi iken İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde girişimcilik merkezinin kurulmasına liderlik ettim ve üniversite öğrencilerine girişimcilik eğitimleri verdim. Üniversite genelinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı ve Türkiye’de genç girişimci sayısını arttırmayı hedefledim.

2020 yılında, şirketlerin yetkinlik sahibi genç bulmakta zorlandıkları fark ettim. 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip gençleri yetiştirmek ve iş dünyasına katkıda bulunmak için Kolektif Future’ı kurdum. Kolektif Future; şirketlerin, şirket çalışanlarının ve çalışan çocuklarının ihtiyaç duydukları eğitimleri ve yetkinlikleri organize etmektedir.

Dünyayı sarsan pandemi nedeniyle ailelerin, çocuklarının evde gelişimi için endişelendiklerini fark ettim. Kuruculuğunu yaptığım Momlala ekibi ile birlikte 55 bin aileye 90 gün boyunca ücretsiz bir şekilde okul öncesi içerikleri ulaştırarak, ailelere destek olduk.

2021 yılında, 2. romanım olan ‘Seçilmiş Huzursuzluk’ basıldı. Çalışmalarımı dünyadaki bütün insanlara fayda sağlaması amacıyla yaparken 2021 yılında, TOYP Türkiye tarafından ‘İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet’ kategorisinde birinci olarak ‘Türkiye’nin On Başarılı Genci’ ödülünü aldım.

2022 yılında anne, baba ve çocukların birlikte eğitim alabilecekleri Kolektif Future Lab’in kurucu ortaklığını yaptım. Aileler birlikte geliştikleri için çok mutlular. 

Şuan Psikosaye Akademi Danışman Merkezi'nde Kurumsal Marka Direktörü olarak görev yapmaktayım.