Attentioner Dikkat Programı, 7-18 yaş bireylerin dikkat ve ilgili tüm yürütücü işlevlerini etkili bir biçimde iyileştiren bireysel ve grup eğitim programıdır. Hem uygulayıcılar hem de danışanlar tarafından eğlenceli biçimde, çocukluk çağına uygun olarak elementlerle desteklenmiştir.
Özellikle DEHB olan ya da dürtüsel olup davranışsal problem yaşayan çocukların dikkatlerini iyileştirmek, günlük hayatta karşılarına çıkan görsel veya işitsel uyaranlara rağmen dikkatlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir programıdır.
Attentioner Dikkat Programı Almnya’da Bremen Üniversitesi/tarafından geliştirilmiştir.
Davranışçı terapi elemanlarını içerir.
Puan sistemi ile davranış düzenlemesi, başarı motivasyonu ve rekabet desteklenir.Çocuklara uygun figürler kullanılarak çalışma somutlanır (Ejderha Tayfun)
Nöro-psikolojik tabanlı bir programdır.
NÖROPSİKOLOJİK TERAPİ NE YAPAR?
Beyin sistematik olarak artan düzeyde çoklu uyaranlarla karşılaştırılır; böylece kognitif fonksiyonların seviyesi artırılmış olur.
Bu sayede beyinde yeni aktif yolaklar geliştirilir veya eskiyen-hatalı yolaklar inhibe edilmiş olur ve işlevsellik onarılmış olur.
Bu nedenle uygulanan çalışmalarda denetleme egzersizleri ön plandadır. Aynı zamanda uygulamalar sonucunda dikkat seçiciliği de desteklenmiş olacaktır.
Sonuç olarak tüm yürütücü fonksiyonlar kapsanacaktır.
Attentioner Dikkat Programının Amacı Nedir?
Çocukların, dikkatlerini daha iyi toplamaları ve sürdürebilmeleri sağlamak
Seçici dikkatin iyileştirilmesi
Kendi kendine problem çözme yeteneklerini desteklemek
Sorun çözme becerisi ve öfke kontrolünü sağlamak
Günlük hayatın simule edilmesi ile yaşanabilecek dikkat sorunlarına karşı hazırlık
Yapılandırılmış egzersizler ve etkinliklerle bireyin desteklenmesi ve motive edilmesi
Ek veli seansları ile günlük hayata geçiş sağlanması
Attentioner Dikkat Programının Uygulaması Nasıldır?
2 modülden oluşur;
1.Modül çocuğa uygulanan 15 seanslık egzersizlerden oluşur. Her oturumun süresi 40- 60 dakikadır.
Çalışma düzeni; her oturumda 3 uygulama ve bir ev egzersizi (gizli görev) şeklinde haftalık olarak planlanır.
2.Modül; aileler ile yapılan çalışmaları içeren 5 seanslık aile oturumlarıdır. Uygulanan aile modülü ile, öğrenilen stratejilerin günlük hayata aktarımı sağlanır.
Uygulamanın temel elemanları:
1- Gizli görev ; her hafta bir tane verilir. Burada amaç, farklı sorun çözme becerilerini geliştirmek, organize olabilmeyi ve aktivite başlatabilmeyi kolaylaştırmaktır. İlk bakışta gizli görevler, velilerin çözemeyecekleri kadar zor gözükür ve öfke kontrolünü gerektirir. Eğer velilere sorulursa veliler sadece 15 dk ayırırlar.